Neden Şap Kurutma Yapılmalı

Neden Şap Kurutma Yapılmalı

Neden şap kurutma yapılmalı denildiğinde akla gelen ilk cevap şap atılan alanın çok daha güzel ve düz görünmesini sağlamak için olmaktadır.

Oysaki şap kurutma işlemi sadece bunun için değil hem inşaatın hem de insan sağlığının çok daha iyi olmasını sağladığı için yapılmaktadır.

Şap kurutma işlemi yapılırken dikkate alınması gereken birkaç önemli husus vardır. Bu hususların başında öncelikle şap dökülen alan tamamen toz ve kirden arındırılmalıdır.

Toz ve kirden arındırılmadan şap kurutmanın yapılması kurutmanın kalitesiz olmasına neden olacak ve kurutulduktan sonra şap atılan zemin düz ve lekesiz görünmeyecektir.

Neden şap kurutma yapılır sorusuna ise verilecek cevapların başında şap üzerine yapılmak istenen uygulamanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesine yardımcı olmak cevabı verilebilir.

Sonrasında ise nemlenme ve rutubetlenme sorunları ile karşılaşmamak, binanın ıslak kalmamasını sağlamak, binanın beton zeminin ıslaklık ile karşılaşarak ilerleyen dönemlerde pek çok sorun ve ekstra maliyet çıkarmasını engellemek olarak sıralanabilir.

Şap uygulaması hemen hemen tüm yapıların taban kısımlarında, açık ve kapalı otoparklarda, açık spor alanları ve kapalı spor salonları zeminlerinde, sergi ve gösteri salonlarında sıklıkla uygulanmaktadır.

Son zamanlarda ise özellikle alışveriş merkezlerinin görsel anlamda zeminlerde kullandıkları epoksi tarzı malzemeleri uygulamadan önce zemine şap atılmaktadır.

İşte tüm bu alanlarda uygulanan şap eğer uygun bir şekilde kurutulmazsa ilerleyen dönemlerde pek çok soruna neden olabilmektedir. Bu sorunların en başında üzerine uygulanacak olan diğer uygulamaların kabarması ve kullanılamaz hale gelmesi gelmektedir.

Eğer şap sağlıklı bir şekilde kurutma cihazı kullanılmadan hızlı ve kontrollü bir şekilde kurutulmazsa üzerine uygulanacak her türlü materyal çok kısa bir süre sonra kabararak kullanılmaz duruma gelecek ve uygulandığı zemine de zarar vermeye başlayacaktır.

Şapın usulüne uygun kurutulmamasının bir diğer zararı ise zamanla ortaya çıkmaktadır. Bu zarar zeminin içten içe nemlenmesidir.

Zemin içten içe nemlenirken öncelikle uygulanan alana zarar vermekte sonrasında ise üzerine uygulanan malzemeye zarar vererek istenmeyen olayların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bu olayların yaşanmaması için şap uygulaması yapılan alanın şap atım işlemi tamamlandıktan hemen sonra vakit kaybetmeden son derece hızlı ancak bir o kadar kontrollü bir şekilde tüm alanı kapsayacak şekilde bir kurutma işleminden geçmesi gerekmektedir.

Bu kurutma işlemi sonrasında alanın nemlenme ya da rutubetlenme ihtimali ortadan kalkmakta ve üzerine uygulanacak olan diğer malzemeler çok daha sağlıklı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Şap dökme işlemi başlı başına bir iş olmakla birlikte dökülen şapı kurutma işlemi de başlı başına dikkat edilmesi ve önem verilmesi gereken bir işlemdir.

Şap dökme işlemi çok emek gerektiren bir iş olduğundan dolayı kurutma esnasında son derece hassas davranmalı ve işi çabuk bitirmek adına acele edilmemelidir.

Çünkü şapın sağlıklı kurutulmaması, hem şapın görevini yerine getirememesine neden olmakta ayrıca emek ve zaman kaybının da ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Şap kurutmanın faydası içerisinde bir numara olarak sayabileceğimiz en önemli fayda şapın işlevini çok daha sağlıklı, nemlenme ve rutubetlenme sorunu ortaya çıkarmadan yapabilmesidir.

Şap kurutmanın faydaları arasında sayabileceğimiz bir diğer fayda ise üzerine uygulanacak olan görsel malzemelerin işlevlerini daha rahat yerine getirebilmesini sağlamasıdır.

Eğer şap düzenli bir şekilde ve kurutma cihazı dışında yöntemler ile kurutulursa şap kendisini kısa sürede koyuverecek ve üzerine hiçbir işlemin yapılmasına izin vermeyecektir.

Bu durumda şapın yeniden sökülüp yeniden atılmasına neden olacak, emek ve zaman kaybını beraberinde getirecektir.

Neden şap kurutma yapılmalı sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise zaman ve emek kaybına neden olmadan alınan işi zamanından önce ve sağlıklı bir şekilde teslim edebilmek olarak cevaplanabilmektedir.

Şap kurutma yapılmadan zemin üzerine uygulanacak olan hiçbir uygulama kesinlikle tutmayacak ve hem malzeme, hem zaman hem de enerji ve emek boşa harcanmış olacaktır.

Şap kurutmanın yararı arasında malzeme, emek, enerji ve zaman dörtlüsünün boşa harcanmaması ilk sırada yer almaktadır.

Şap kurutma özellikle şap kurutma cihazı ile yapıldığında inşaat alanında şap kurutma işlemi sonrasında yapılan tüm işlemler çok daha hızlı ve çok daha ekonomik şartlar içerisinde yapılmakta ve istenilen düz ve pürüzsüz zemin görüntüsü çok daha kısa sürede yakalanabilmektedir.

Neden şap kurutma yapılmalı sorusuna verilecek cevapları doğru yöntemler ile açıklamaya çalıştık.

Şap kurutmanın yapılması demek ilerleyen zamanlarda binanın nemlenme ve rutubetlenme sorunları ile karşılaşmasının önüne geçmekten tutunda, şap üzerine uygulanacak olan malzemenin işlevini yerine getirebilmesine kadar çok geniş bir yelpazeye sahip ve binanın uzun yıllar boyunca küçük bakım masrafları ile ayakta kalabilmesini sağlayan en önemli adımlardan birisi olmaktadır.